Din secretele medicinei chineze:igiena mediului ambiant

Mă adresez tuturor celor care, fie nu au timp să citească o carte fie, celor cărora le  este mai comod accesul unei pagini de internet. Şi bineînţeles tuturor celorlalţi cititori dornici de informaţii.

Consider că, următoarele informaţii extrase din Secretele Medicinei Chineze sunt esenţiale şi ar trebui conştientizate de noi toţi.

Capitolul 1 Poluarea aerului

IAQ

Importanţa aerului este evidentă. Nimeni nu se poate lipsi de el mai mult de zece minute fără să apară leziuni permanente ale creierului şi moartea. Trebuie să respirăm tot timpul. Respirăm de circa 12 ori pe minut, inspirând şi expirând de fiecare dată cam o jumătate de litru de aer. Atunci când aerul respirat conţine impurităţi, plămânii le  pot elimina. Aceasta se face fie prin tuse, fie prin procese mai complicate care se desfăşoară în peretele interior al bronhiilor sau al ţesutului pulmonar. Însă o cantitate prea mare de impurităţi absorbite odată cu aerul produce modificări ale pereţilor interiori ai bronhiilor şi plămânilor, ducând, în cele din urmă, la invaliditate şi boli, printre care cancer şi intoxicaţie.

Dat fiind că aerul este atât de important pentru viaţă, calitatea vieţii înseşi depinde,  în mare măsură, de calitatea aerului pe care îl respirăm. Astfel, o ecuaţie simplă a vieţii , dar universal valabilă este: cu cât aerul respirat este mai curat şi în cantitate mai mare, cu atât vom fi mai sănătoşi şi vom trăi mai mult- şi invers. Mult aer curat este esenţial pentru sănătatea sistemului circulator, care, la rândul lui, afectează în mod nemijlocit sănătatea şi eficienţa minţii. În plus,  aerul proaspăt este leac pentru multe boli. El are un efect tonifiant. Aceasta explică de ce persoanele care îşi petrec o mare parte a vieţii în aer curat au plămânii mai puternici şi printre ele se numără mai puţine cazuri de astm şi alte probleme respiratorii decât la ceilalţi oameni.

Poluarea atmosferică în sine este o problemă ambientală gravă în multe părţi ale lumii. Milioane de tone de gaze şi particule nocive sunt dispersate în aer în fiecare an. Aproape toate marile oraşe sunt poluate. Aerul pe care îl respirăm zilnic este cel puţin parţial vinovat de frecvenţa şi agravarea tusei, sinuzitei, bronşitei, bolilor cardiace şi cancerului pulmonar. Poluarea atmosferică vatamă organismul atât prin inflamarea şi distrugerea directă a ţesutului pulmonar, cât şi prin scăderea capacităţii plămânilor de a se apăra de contaminare.

Aerul poluat poate contribui la decesul prematur al persoanelor cu boli cardiace şi pulmonare. El poate reprezenta un pericol şi mai mare pentru copiii din zonele urbane. Copiii sunt mai vulnerabili la poluarea atmosferică şi din cauză că plămânii lor continuă să se dezvolte pe parcursul copilăriei. Deteriorarea produsă de poluarea atmosferică poate împiedica dezvoltarea plămânilor şi poate duce la afecţiuni pulmonare cronice.

Ştim cu toţii cât rău ne facem când fumăm, însă fumatul pasiv sau expunerea la fumul de ţigară din mediu poate fi la fel de toxic sau chiar mai mult, deoarece nu este filtrat. Aceasta deoarece, atunci când cineva fumează o ţigară cu filtru, cea mai mare parte din nicotină din ţigară nu e inhalată de fumător, ci este eliberată în atmosferă. Dat fiind că ei nu au filtru, fumătorii pasivi inhalează chiar mai mult gudron şi substanţe chimice cancerigene decât fumătorii înşişi. Fumatul pasiv poate vătăma grav nefumătorii, provocându-le afecţiuni oculare şi ale gâtului, sinuzită, boli respiratorii şi circulatorii şi deteriorarea plămânilor.

Într-un studiu pe un eşantion de 521 de pacienţi care au avut primul atac cerebral s-a ajuns la concluzia că fumatul pasiv duce la o creştere semnificativă a riscului de atac cerebral la bărbaţi şi la femei.

 

 Capitolul 2 Poluarea apelor

cleanwaterislife

 Din punctul  de vedere al priorităţii pentru supravieţuire, apa nu este depăşită decât de aer. Nimeni nu poate supravieţui fără apă mai mult de o săptămână. Apa este primul dintre „cele cinci elemente”  care stau la baza gândirii medicale şi filosofice din China tradiţională. Importanţa apei poate fi privită din alt unghi. Aproape 70% din greutatea corpului omenesc o reprezintă apa. Pentru a fi în formă şi sănătoşi, trebuie să menţinem în organism această proporţie. Atunci când procentul de apă din corp scade sub acest nivel, este vorba despre deshidratare. Deshidratarea duce la diferite probleme de sănătate şi chiar la moarte.

 

O modalitate excelentă de a ne elibera organismul de impurităţi este să bem zilnic multă apă curată. Din păcate, nu numai aerul ne umple corpul de poluanţi; unele ape sunt atât de murdare, încât trebuie să apelăm la substanţe chimice puternice pentru a le face potabile. Apa este „purificată” cu ajutorul clorului, al alaunului şi al altor minerale anorganice. Corpul nostru nu poate absorbi decât minerale organice, cum sunt cele din legume, fructe şi carne.

Mineralele anorganice trebuie să fie eliminate din organism cu ajutorul qi-ului¹ vital, altfel pot dăuna sănătăţii. Consumul apei citadine „purificate” cu clor a fost asociat în unele studii cu cancerul rectal şi, posibil, şi cu cel mamar.

Ce putem face?

Iată câteva măsuri simple pe care le putem lua pentru a combate poluarea ambientală:

  • Să aerisim zilnic casa – şi mai ales dormitorul-, ţinând ferestrele deschise dimineaţa minimum 2 ore după ce ne sculăm. Să avem grijă ca spaţiile în care trăim şi muncim să fie bine aerisite şi să aibă mult aer curat.
  • Sa ne plimbăm sau să facem exerciţii fizice în aer liber cel puţin de două ori pe zi, de preferinţă pe malul unei ape sau într-un parc.
  • Să avem grijă ca apa pe care o bem şi o folosim la gătit să fie curată. Să o fierbem înainte de a o folosi, dacă este nevoie, sau să bem apă îmbuteliată.
  • Să bem în mod regulat sucul de la un morcov şi un cartof. În acest fel se curăţă plămânii de poluanţii inhalaţi.
  • Să ne izolăm fonic cât mai bine casa şi mai ales dormitorul, pentru a elimina zgomotele din exterior. Dacă acest lucru nu este posibil şi suntem deranjaţi de zgomote, să ascultăm muzică plăcută, pentru a neutraliza efectele supărătoare ale zgomotului.
  • Să ne ţinem departe de fumătorii activi. Să încercăm să muncim într-un mediu în care nu se fumează. Dacă nu este posibil, mai bine părăsim biroul o vreme atunci când un fumător îşi aprinde ţigara.
  • Să evităm radiaţia de la păturile electrice, ecranele calculatoarelor şi televizoarelor, incluzând orice alte aparaturi electronice, digitale. Să nu ţinem aceste aparate în dormitor aproape de perna pe care dormim.
  • Să apelăm la haine de protecţie sau la ecrane solare pentru a ne apăra de razele ultraviolete.
  • Să spălăm toate fructele şi legumele proaspete, pentru a îndepărta urmele de insecticid.

Eu vă pot ajuta cu o apă net superioară oricăror ape din comerţ sau produse de diferite filtre ale unor branduri consacrate.

Aştept comentariile şi mesajele voastre.

În articolul următor vom povesti despre poluarea fonică şi despre substanţele chimice din viaţa noastră.

Pentru produse bio accesaţi acest link

qi-ului¹= „În primul rând are mai multe traduceri – aproape fiecare cultură din lume are un cuvânt pentru a exprima acest concept -, dar poate fi cosiderat în termeni generali ca energia de activare a universului. Este energie pură, de armonizare şi fluiditate, care susţine toată viaţa. Se condensează şi dispersează în cicluri alternative de energie negativă şi pozitivă (Yin şi Yang), se materializează în moduri  şi forme diferite. Nu poate fi creat, nici distrus. În schimb, se transformă şi reapare în noi stari de existenţa. Toate starile de existenta, prin urmare, sunt manifestări temporare ale Qi-ului, în special cele de natura fizică.

Qi este sursa tuturor mişcărilor în univers. Mişcările stelelor si planetelor, radiaţiilor solare, precum şi modelele de gânduri şi emoţii . Este considerat a fi sursa forţei noastre vitale  şi factorul de animare în toate fiinţele vii. Este punte de legătură între corpul şi conştiinţa noastră. Deoarece corpul, Qi-ul si constiinta sau spiritul sunt legate, o schimbare într-una din aceste componente poate afecta cu uşurinţă celelalte două. Mintea conduce şi Qi urmeaza ,iar Qi conduce şi corpul urmează.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *