Cum putem ameliora natural anxietatea şi depresia ?

 O abordare holistică asupra anxietăţii

Cel mai puternic aspect în ceea ce priveşte anxietatea este abilitatea sa de a te  covinge că eşti singur în această poveste de suferinţă — că sentimentul de teamă tremurătoare este unic. Dar adevărul este că, aproape toată lumea este afectată de anxietate la un moment anume fie că este ca răspuns la o reală ameninţare sau a uneia percepute.

Dar atunci când se instalează anxietatea în absenţa unei ameninţări concrete, poate avea un impact negativ asupra sănătăţii tale fizice, a dispoziţiei tale  şi chiar asupra relaţiilor cu cei din jur.

SocialAnxietyDisorder

Statisticile spun următoarele:

 • 14% din populaţia Europei suferă de anxietate
 • estimativ 40 de milioane de persoane  din SUA suferă de sindrom anxios
 • la nivel mondial 1 din 13 persoane suferă de anxietate
 • un studiu comparativ efectuat de Universitatea din Queensland în 91 de ţări arată că, 10% din cei afectaţi de sindrom anxios sunt din America de Nord, Europa de vest  şi Australia/ Noua Zeelandă comparativ cu procentul de 8% regăsit în Orientul Mijlociu şi 6% în Asia
 • în schimb în  Asia şi Orientul mijlociu procentul celor ce suferă de depresie este ridicat : 9% pentru India şi Afganistan
 • nivelul de depresie deasemenea ridicat în zonele afectate de conflicte armate
 • depresia şi anxietatea apar mai des în rândul femeilor decât la bărbaţi

Atunci când anxietatea are impact asupra activităţilor zilnice foarte multe persoane apelează la ajutor profesionist precum psihoterapie şi/sau medicamente

Bineînţeles se poate apela şi la medicina integrativă, unde persoanele afectate de anxietate sau depresie pot beneficia de terapii ale medicinei plantelor (medicina botanică, naturopatie, fitoterapie), nutriţie funcţională sau masaj.

Indiferent dacă eşti în căutare de tratament medical sau nu, sunt foarte multe lucruri pe care le poţi face pentru tine pentru a te simţi mai bine. 

ACORDĂ ATENŢIE

În centrul oricărui efort emoţional stă conştientizarea: abilitatea de a-ţi putea da seama ce sentimente se nasc şi ce a determinat apariţia lor. Conştientizarea ţine de atenţie—nu constă într-un efort special, doar dorinţa de a putea descoperi ce s-ar putea întâmpla dacă ai adopta o atitudine mai puţin ofensivă, lipsită de judecată şi mult mai prietenoasă.

Atunci când apare senzaţia de anxietate întreabă-te dacă te confrunţi cu o reală ameninţare. Dacă este o ameninţare atunci fă tot posibilul să ieşi din acea situaţie, iar dacă nu este, atunci încearcă să te detaşezi de acea stare de dramă,  analizează energia acelei stări de teamă, cum se dezvoltă dar fără a o amplifica, controleaz-o şi apoi condu-o către dispariţie.

Dacă sentimentul de teamă nu este major  vezi ce se întâmplă pa parcursul lui, ca o contemplare, fără a încerca să evadezi.

Poate părea dificil! nu este nimic— continuă acest angajament de a FII ATENT , în vreme ce în continuare eşti îngăduitor cu tine .

 PUNE ÎNTREBĂRI

De foarte multe ori anxietatea apare în prezenţa unor frustrări, gânduri ce ne macină precum: Sunt convins că toată lumea mă judecă, Sunt convins că am eşuat, Nu o să mă vindec niciodată, Eu nu am niciodată noroc; când apare anxietatea în urma acestor gânduri întreabă-te dacă aceste gânduri sunt reale: Oare această poveste este doar în mintea mea? oare creez eu aceste drame pentru că sunt mai puternice aceste sentimente?

Ar fi indicat chiar să aşterni pe o hârtie toate aceste gânduri ca mai apoi să le analizezi când deja te-ai calmat.

 AI GRIJĂ DE CORPUL TĂU

Conexiunea minte-corp nu este nicicând mai evidentă decât când eşti prins într-o stare de anxietate—gândurile de teamă iniţiază imediat în corp un răspuns biomecanic: palpitaţii, respiraţie superficială, uscăciunea gurii, care sunt interpretate mental ca fiind simptome evidente pentru ceea ce va urma „rău”.

Uneori stilul nostru de viaţă poate fi cauza declanşatoare a acestui ciclu: precum obiceiul de a bea prea multă CAFEA , care poate produce de exemplu un răspuns fizic pe care mintea noastră l-ar putea asocia cu anxietatea, şi care ar putea declanşa un lanţ de gânduri dintre cele mai temătoare.

Pentru a elimina factorii declanşatori ar trebui să avem mai multă grijă de corpul nostru.

Să limităm (sau să eliminăm complet) consumul de cofeină, nicotină şi alcool sunt principalele recomandări pe care le vom primi de la specialişti.

Putem să ne întreţinem starea de calm dacă introducem în viaţa noastră practici  precum Qigong care,  conform unor noi studii efectuate anul acesta, a fost declarată principala practică de tehnici energetice ce urmăresc echilibrul corpului şi al sufletului, care acţionează cel mai bine pentru anxietate, dintre toate practicile holistice. Asigură-ţi deasemenea un somn calitativ prin menţinerea unui climat optim pentru odihnă— ţine în afara dormitorului telefoanele, televizoarele şi calculatoarele.

RELAXEAZĂ-TE CU UN SCOP

Meditaţia, respiraţia profundă, imaginaţia controlată şi propria scanare a organismului, toate sunt tehnici perfecte pentru inducerea unor senzaţii de relaxare. Multe dintre acestea pot fi practicate oriunde — când călătoreşti într-un mijloc de transport, când calci rufe, sau când lucrezi la birou— şi nu necesită decât câteva minute din timpul tău.

Poţi face o meditaţie  în care să meditezi asupra vieţii tale de zi cu zi, sau să te concentrezi asupra unui singur aspect; poţi face respiraţia profundă controlată care îţi va regla fluxul sangvin şi va regla nivelul de oxigen; imaginaţia controlată ghidată de tine, te poate duce într-un loc în care nu ai mai fost niciodată sau din contră te poţi imagina într-o postură în care te-ai regăsit cândva şi care îţi făcea bine, te poţi imagina realizând lucruri la care visezi de mult timp sau te poţi vizualiza din ce în ce mai sănătos şi mai echilibrat fizic şi mental.

Încearcă să practici relaxarea cu un scop precis, în diferite momente ale zilei  chiar şi în momentele în care  nu te simţi stresat sau anxios.

TRANSFORMĂ-ŢI SPAŢIUL ÎNTR-UN AMBIENT RELAXANT

Sentimentele şi atitudinile noastre de cele mai multe ori sunt o reflexie a spaţiului înconjurător, a circumstanţelor, astfel crearea unui ambient de refacere ne poate retrezi starea de calm şi starea de bucurie.

tree-of-like

Iată câteva sfaturi:

 • Lasă lumina naturală să pătrundă cât mai mult în casa ta pe timp de zi
 • Vopseşte-ţi pereţii sau alege-ţi o lenjerie de pat în culorile preferate
 • Petrece timp lângă o fereastră, citind o carte, răsfoind un album foto
 • Alege tablouri / colaje cu peisaje dintre cele mai relaxante pentru tine ( un peisaj marin, sau un câmp de flori, simboluri ce încarcă cu energie – copacul/ floarea vieţii)
 • Plasează prin casă bucheţele sau săculeţi cu aroma îmbietoare de lavandă
 • Creează un spaţiu în casă lipsit de radiaţii electromagnetice, emise de telefoane, televizoare, laptopuri, routere, totodată producând şi foarte mult zgomot, care pot declanşa stare de agitaţie şi anxietate

 VORBEŞTE DESPRE PROBLEMELE TALE

Şi în final dar poate mult mai important fii dispus să vorbeşti despre anxietatea ta.

Unele persoane apelează la un specialist pe când altele preferă sprijinul acordat de un prieten apropiat sau de anumite comunităţi / reţele de socializare.

Încrederea pe care ţi-o poate acorda o prietenie poate avea un impact major asupra angoaselor tale, poate acţiona ca un scut împotriva fricilor şi durerilor tale de orice natură ar fi ele,

             mai ales când descoperi că nu eşti singur în această scenă de teatru.

 

 

 

 

http://www.takingcharge.csh.umn.edu/conditions/anxiety-depression

http://www.takingcharge.csh.umn.edu/tips-change/holistic-approach-anxiety

Globally, 1 in 13 suffers from anxiety

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8826794&fileId=S0033291712001511

http://www.qigong.ro/intro.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *