4 recomandări de folosire a uleiului de neem pentru pielea ta!

Uleiul de neem şi frunzele de neem sunt folosite de mii de ani pentru probleme ale pielii. Este un ulei foarte apreciat şi preţuit în India şi este intens utilizat în medicina ayurvedică în multiple afecţiuni ale pielii. Utilizarea sa este în plină ascensiune şi la noi în Europa.

Dar ce este Neemul?

Neemul este un copac mereu verde din familia mahonului purtând denumirea de Azadirachta indica şi îl regăsim în regiunile uscate ale Indiei, Sud-Estul Asiei şi anumite zone din Africa. Atât scoarţa neemului cât şi frunzele, fructele, seminţele şi uleiurile sale, toate  deţin proprietăţi medicinale. Multe dintre aceste proprietăţi joacă un rol foarte important în sănătatea pielii. În urma studiilor  ştiinţifice s-au evidenţiat următoarele caracteristici curative ale Neemului:

  • Antiviral     — inhibă dezvoltarea virusurilor
  • Antifungic —stopează dezvoltarea ciupercilor
  • Antibacterian —distruge prezenţa bacteriilor
  • Analgezic— ajută la înlăturarea durerii
  • Antiinflamator— reduce stările inflamatorii
  • Antimicrobian— împiedică dezvoltarea microbilor
  1. Neemul împotriva îmbătrânirii

Uleiul de neem este folosit în îngrijirea pielii pentru că abundă în nutrienţi. Neemul are un conţinut ridicat de antioxidanţi ceea ce protejează pielea în urma efectelor negative produse de mediul înconjurător. Deasemenea neemul conţine şi carotenoizi (similari carotenului) compuşi antioxidanţi care vor susţine pielea în lupta împotriva radicalilor liberi şi deci a îmbătrânirii.

Pe lângă acestea, uleiul de neem este bogat în acizi graşi şi vitamina E care sunt imediat absorbite hidratând pielea adânc fără să lase acel aspect  gras. Odată absorbite, aceste puternice proprietăţi conlucrează pentru întinerirea celulelor şi refacerea elasticităţii pielii.

Folosit cu regularitate, acest amestec de compuşi face ca uleiul de neem să fie perfect pentru netezirea ridurilor şi a liniilor fine prevenind apariţia semnelor de îmbătrânire. Procentul mare de antioxidanţi şi vitamina E   va susţine refacerea aspectului natural şi tânăr al pielii uscate si deteriorate.

2.   Neemul este un remediu pentru tenul acneic

Uleiul de neem este ideal pentru pielea acneică deoarece ajută la calmarea iritaţiilor şi a inflamaţiilor, curăţarea coşurilor şi ajută la înlăturarea bacteriilor ce populează suprafaţa pielii care, ar cauza şi mai multe erupţii.neem-powder

Uleiul de neem conţine compuşi similari acidului salicilic ceea ce ajută la eliminarea bacteriei răspunzătoare pentru apariţia acneei vindecând astfel pielea afectată. Totodată, calmează iritaţiile şi roşeaţa. Nivelul ridicat de acizi graşi conţinut de uleiul de neem repară şi previne apariţia cicatricelor provocate de acnee lăsând tenul curat fără comedoane.

Pudra din frunze de neem este un bun exfoliant din care putem obţine o mască excelentă pentru îndepărtarea impurităţilor şi întărirea porilor.

 

3.   Emolierea pielii uscate cu ulei de Neem

Eczema este o stare inflamatorie a pielii foarte comună  care se manifestă prin iritaţii, uscăciune, roşeaţă şi  mâncărimi ale pielii. În cele mai severe cazuri pielea erupe pur şi simplu devenind cărnoasă şi cu crăpături ceea ce poate cauza infecţii ulterioare.

Cauzele eczemei sunt genetice şi de cele mai multe ori aceasta se moşteneşte. Uleiul de Neem poate uşura simptomele eczemei însă nu poate elimina cauza genetică a acesteia. Dar datorită puterii sale de a reduce inflamaţiile şi de a vindeca rănile devine un real suport pentru suferinzii de această afecţiune.

Nimbinul şi nimbidinul sunt doi compuşi care se regăsesc în extractul de neem ce deţin efecte antiinflamatorii (şi antireumatice) ajutând la reducerea umflăturilor şi a roşeţii ( în anumite cazuri erizipel-boală infecțioasă manifestată prin inflamarea și înroșirea pielii). Un al 3-lea compus este cuercitina (quercitina). Aceasta este cunoscută pentru abilitatea sa de oferi suport organismului în procesul inflamator prin inhibarea producerii şi eliberării histaminei cât şi a altor factori iritanţi.

Dermatologii recomandă emoliente 

Substanţele emoliente vin şi refac ţesuturile afectate, vor reumple găurile şi crăpăturile împiedicând astfel deshidratarea. Deasemenea vor reface bariera natural protectoare a pielii.

Datorită conţinutului ridicat de acizi graşi şi vitamina E uleiul de neem pătrunde imediat în primele straturi ale pielii vindecând pielea deteriorată şi uscată. Proprietăţile sale antiseptice vor ţine bacteriile la distanţă prevenind infectarea.

4.   Tratează ciupercile unghiilor şi piciorul atletului

Ciupercile unghiilor, herpesul, piciorul atletului, toate sunt afecţiuni ale pielii des întâlnite. Dar cum extractele din neem sunt cele mai puternice antifungice din plante, Neemul rămâne cel mai puternic remediu natural care ar putea să combată unguentele farmaceutice.

Nimbidol si gedunin sunt doi compuşi ce se regăsesc în frunzele arborelui de Neem, agenţi  cu puternice proprietăţi antifungice care vor distruge fungii responsabili pentru declanşarea acestor afecţiuni mai sus menţionate.

Testele de laborator efectuate au demonstrat eficacitatea extractelor de neem în combaterea a cel puţin 14 culturi de fungi care atacă pielea, conform  Pharmainfo.

Uleiul de Neem este foarte bun şi pentru animăluţele noastre, împotriva puricilor şi căpuşelor cât şi în afecţiuni ale pielii  deja instalate.

 

Într-un articol viitor vom face împreună o mască pe bază de pudră de Neem numai cu ingrediente naturale bio.

Până atunci pudră de Neem şi alte produse organice puteţi comanda de aici  .

 

 

 

Un comentariu la „4 recomandări de folosire a uleiului de neem pentru pielea ta!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *